13 februari 2020
Blog
#erd    #uwv    #ziekteverzuim   
Blog
13 februari 2020

Besparen op ziekteverzuim uitzendkrachten: ERD of UWV?

Als uitzendbureau ben je natuurlijk gebaat bij een laag ziekteverzuim. Dat scheelt enorm veel in kosten en draagt ook bij aan de tevredenheid van de inleners waarmee je samenwerkt. Maar gemiddeld genomen heeft een uitzendbureau een hoog ziekteverzuim. Eén van de redenen is dat uitzendkrachten minder binding hebben met het bedrijf waar ze voor werken, dan medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn. En mindere binding betekent vaak minder loyaliteit. Een andere factor die meespeelt is dat het opleidingsniveau over het algemeen lager is.
Image

UWV als vangnet voor ziekteverzuim

Traditioneel hebben uitzendbureaus het UWV als vangnet voor ziekteverzuim. Inmiddels betaal je als startend uitzendbureau (dus zonder historie) al 7,94% over de loonsom aan premie. Voor bestaande uitzendbureaus met een hoog verzuim, kan de premie zelfs oplopen tot meer dan 10%. Tevens heb je bij zowel contracten met als zonder beding nog een groot eigen risico wat het UWV niet dekt. Dan gaat het respectievelijk om een aanvulling van 20% en 4 weken eigen risico.
Daarvoor krijg je natuurlijk terug dat het UWV het ziekteverzuim betaalt, maar het UWV doet weinig tot niets aan beheersing van het ziekteverzuim. Zieke uitzendkrachten worden niet gebeld en hebben zo geen stok achter de deur om te werken aan hun herstel en weer snel aan de slag te kunnen. Het enige voordeel is dat je exact weet wat je jaarlijks kwijt bent aan verzuim, ook als het verzuim van je uitzendkrachten stijgt. Maar per saldo betaal je jaarlijks heel veel geld aan verzuim.

Eigenrisicodragerschap Ziektewet

Een andere mogelijkheid, die momenteel in opkomst is, is om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden. Je hoeft dan geen premie af te dragen aan het UWV, waardoor je direct veel kosten bespaart. Aan de andere kant neem je dan wel twee jaar ziekterisico van je uitzendkrachten op je. Dat klinkt heel risicovol, maar als je zelf het risico draagt, weet je ook dat je je veel meer gaat inspannen om verzuim te beperken. De ervaring leert dat je het ziekteverzuim flink kunt terugdringen door je zieke uitzendkrachten goed te begeleiden. Als eigenrisicodrager heb je zo direct een forse besparing te pakken, doordat je uitzendkrachten meer uren in kunt zetten in plaats van dat ze onterecht ziek op de bank zitten. Je moet hier echter wel het een en ander voor organiseren, wat ook weer veel tijd en energie kost. Tijd en energie die je niet kunt gebruiken om je te focussen op het commerciële aspect.

Samenwerken met Flexhub

Als je met Flexhub samenwerkt, kijken we samen welke variant het beste bij je past. Is je gemiddelde ziekteverzuim heel hoog, dan kan het slim zijn om het UWV als vangnet te blijven gebruiken. Wel adviseren we dan altijd om te kijken of je zelf het ziekteverzuim al omlaag kunt krijgen. Zit daar uiteindelijke een mooie dalende lijn in, dan kunnen we bekijken of eigenrisicodrager worden meer rendabel is.
Als je verzuim in de buurt komt van het UWV percentage aan premie of lager is, dan is eigenrisicodrager worden waarschijnlijk een goede optie. We gaan zelfs zover dat als je besluit eigenrisicodrager te worden, wij als verzekeraar optreden. Samen dragen we dan de lusten en lasten.

We doen het beter dan het UWV

We zijn ervan overtuigd dat we het beter doen dan het UWV op het gebied van verzuimbeheersing. Onze verzuimafdeling is namelijk niet alleen gericht op registratie zoals het UWV, maar juist ook op preventie en beheersing. We zitten er kort en krachtig op, waarbij we natuurlijk oog houden voor de menselijke kant.

Kosten eigenrisicodragerschap met Flexhub

Het tarief dat je betaalt is klantspecifiek en gebaseerd op je verzuimcijfers. Wel kunnen we al zeggen dat onze klanten gemiddeld minder dan de helft van de startpremie van het UWV (7,94%) betalen.

Iets voor jou?

Ben je benieuwd naar onze aanpak en wat jij kunt besparen op ziekteverzuim? Neem contact met ons op en laat je doelgroep door ons scannen om te kijken welk rendement je kunt behalen met een andere verzuimaanpak.


Andere mensen keken ook naar
uitzendsoftware-blog
Web/app uitzendsoftware
Kandidaten inschrijven, aanbieden bij bedrijven en klantcontacten ...
>
Jaco-directeur-Flexhub
Een dag in het leven van onze algemeen directeur Jaco
De drijvende kracht achter Paytra is natuurlijk onze algemeen....
>
Meest-gestelde-vragen-klanten-Flexhub
Meest gestelde vragen van onze klanten en het antwoord – deel 1
Vragen beantwoorden doen we de hele dag als dienstverlenende ...
>