eisen-uitzendbureau-starten-2020

Eisen uitzendbureau starten 2021 – Flexhub

05/01/2021
Flexhub

(Heb je geen zin om deze hele tekst te lezen? Neem dan gewoon direct contact op met Lejona Bronk (T. 06-25336477 of E. l.bronk@flexhub.nl) of bezoek één van onze Masterclasses over het starten van je eigen uitzendbureau.)

Goede voorbereiding voor uitzendbureau starten

Voordat we ingaan of de ‘feitelijke’ eisen die komen kijken bij het starten van je eigen uitzendbureau, willen we je eerst wijzen op het belang van een goede voorbereiding. Bijna overal geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Als je een uitzendbureau wilt starten is dat natuurlijk niet anders. Ga eerst bij jezelf na met welke branches of sectoren je feeling hebt en onderzoek vervolgens wat de mogelijkheden zijn voor het uitzenden of detacheren binnen die branches of sectoren. Om succesvol te zijn, is het namelijk belangrijk om je te focussen. Denk in deze fase ook na over vragen zoals:

 • Wat is je onderscheidend vermogen ten opzichte van andere uitzendbureaus?
 • Welk type opdrachtgevers en uitzendkrachten zoek je?
 • Hoe denk je opdrachtgevers en uitzendkrachten te werven?
 • Heb je ervaring in de branche? Ken je het klappen van de zweep en de pappenheimers in de branche? (ervaring is vaak essentieel)
 • Start je alleen of met zijn tweeën?

Financieel plan voor starten eigen uitzendbureau

Wil je een eigen uitzendbureau starten? Dan is het ook belangrijk om een financieel plan te maken. Bij uitzenden is met name de voorfinanciering van je uitzendkrachten een grote kostenpost.

Ga na of je dat kunt financieren en of je de risico's wilt dragen. Een andere optie is samen te gaan werken met een partij die je o.a. ondersteunt op backoffice gebied, bijvoorbeeld Flexhub. Dan verzorgt Flexhub de voorfinanciering, zodat jouw risico's nihil zijn.

Meer weten over onze dienstverlening voor starters? Klik hier. We ondersteunen je met de opstart en staan ook daarna voor je klaar met onze complete backoffice dienstverlening voor uitzendbureaus.

Voorfinanciering uitzendbureau starten

Wanneer jij een uitzendbureau hebt of wilt beginnen kom je er al snel achter dat het voorfinancieren van je werknemers een redelijke druk legt op je liquiditeit. De werknemers worden veelal wekelijks betaald, maar de opdrachtgever betaalt meestal pas na 30 dagen. En dan hebben we het nog niet over bedrijven die te laat zijn met hun betalingen.

Voorfinanciering uitzendbureau starten
Voorfinanciering uitzendbureau starten

Rekenvoorbeeld voorfinanciering uitzendbureau starten

Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien over welke bedragen we praten wanneer je zelf voorfinanciert:

Aantal werknemers uitgezonden: 10
Gemiddelde betalingstermijn: 30 dagen
Gemiddeld salaris per week: € 600,-

10 werknemers x 600 euro per week x 4,29 weken  = € 25.740,-

Als je samenwerkt met Flexhub dragen wij zorg voor deze voorfinanciering. Wij zorgen er dan voor dat werknemers en de Belastingsdienst tijdig hun betalingen ontvangen. En jij ontvangt jouw verdiende marge met 5 werkdagen op je rekening.

Meer weten hierover? Neem contact op.

Eisen uitzendbureau starten

De eisen om een uitzendbureau te starten (uitzendbureau starten eisen) zijn in wezen niet anders dan als je een ander soort onderneming zou oprichten.

 • Bepaal een naam voor je uitzendbureau. Voordat je die definitief maakt, is het belangrijk om te controleren of de gekozen naam niet al bestaat en of die domeinnaam (voor je website) nog vrij is. Als je de naam gekozen hebt, kan je je domeinnaam registreren, een logo laten ontwerpen en je website laten maken door een van onze partners.
 • Vervolgens kan je je inschrijven bij de KvK . Verdiep je goed in de mogelijke bedrijfsvormen, zodat je de juiste keuze kunt maken.
 • Schaf een zakelijke bankrekening aan en vraag een btw-nummer aan.
 • Zorg voor de juiste verzekeringen.
Uitzendbureau starten? Flexhub staat voor je klaar!
Uitzendbureau starten? Flexhub staat voor je klaar!

Frontoffice en backoffice uitzendbureau

Hierna kun je feitelijk van start, want voor het starten van een uitzendbureau heb je geen vergunning of toestemming nodig. Maar om van je uitzendbureau een succes te maken is kennis van de volgende zaken onmisbaar:

 • Frontoffice: hieronder vallen alle commerciële activiteiten die gericht zijn op acquisitie van opdrachtgevers en uitzendkrachten.
 • Backoffice: dit zijn alle activiteiten achter de schermen, zoals de boekhouding, salarisadministratie, het opstellen van uitzendovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten en andere administratieve taken. Hiervoor heb je kennis nodig van personeelszaken en moet je op de hoogte zijn alle wet- en regelgeving rondom arbeid. Denk dan aan onderwerpen als de Wet minimumloon, cao’s, inlenersbeloning, uitzendbeding en de Wet werk en zekerheid.

Bij dit laatste komt heel wat kijken. Bovendien verandert de wet- en regelgeving regelmatig. Up to date blijven is dus heel belangrijk.

Backoffice samenwerking

Door onze jarenlange ervaring in de flexbranche weten we dit laatste voor startende ondernemers in de uitzendbranche vaak niet te doen is. Daarom is het wijs om de samenwerking op te zoeken, bijvoorbeeld met Flexhub. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring en ondersteunen je in alles, onder andere op het gebied van salarisverwerking, facturatie en opvolging, software en verzuimbeheer en -begeleiding.

Zo kun jij je focussen op je core business. Een bijkomend voordeel is dat wij kunnen zorgen voor de nodige certificeringen en verklaringen, zoals het SNA-keurmerk, NEN-certificering en WKA-verklaring.

Backoffice uitbesteden? Flexhub staat voor je klaar! Klik hier.

Backoffice uitzendbureau
Backoffice uitzendbureau

Uitzendbureau beginnen? Zo krijg je een vliegende start!

Wil je een uitzendbureau beginnen? Speciaal voor startende uitzendbureaus hebben we de flexdienst: kickstarters ontwikkeld. Daarin vind je alle diensten die jou helpen een vliegende start te maken, zoals salarisverwerking, facturatie en opvolging, risicomanagement, software en certificeringen.

Daarnaast profiteer je van onze kennis van cao’s en wet- en regelgeving in de uitzendbranche. Zo kun je ervan verzekerd zijn dat je contracten altijd 100% in orde zijn.

Succesfactoren eigen uitzendbureau starten

De grootste succesfactor bij het starten van je eigen uitzendbureau is: samenwerking. Start dus samen! Combineer jouw commercieel talent met een verbindende topper, of andersom. Als jij enorm enthousiast wordt van ‘buiten spelen’ (bij klanten langsgaan, netwerken, beurzen, enzovoort), dan ben je zeer waarschijnlijk niet goed in de opvolging van afspraken, administratieve handelingen en controleren.

Zelfs als je samenwerkt op backoffice gebied ontkom je niet aan administratieve handelingen. Door te starten met iemand anders kun jij de hort op als een accountmanager buitendienst en zorgt de ander voor de interne borging van de kwaliteit en kan hij/zij aan de slag als bijvoorbeeld recruiter.

Andere succesfactoren voor eigen uitzendbureau starten, zijn:

 • Zorg voor een duidelijke focus. Pak niet alles zomaar aan. Kies een (aantal) specifieke branche(s) en probeer daar zoveel mogelijk binnen te blijven.
 • Zorg voor de juiste timing. Speel in op nieuwe wet- en regelgeving of andere ontwikkelingen. Dit draagt bij aan snel succes voor het starten van je eigen uitzendbureau.
Finance-Flexhub

Wat kun je verdienen?

Benieuwd naar wat je kunt verdienen als startend uitzendbureau? Ontdek wat je maandelijkse winstmarge is via onze Rekenmodule.

Events-Flexhub

Masterclasses

Benieuwd of een eigen uitzendbureau iets voor jou is? Bezoek één van onze Masterclasses - Start je eigen uitzendbureau!

Whitepapers-Flexhub

Whitepapers

Wil je je eerst nog verder verdiepen in het starten van een eigen uitzendbureau? Download dan gratis één of meerdere van onze whitepapers.

Hoe start ik een uitzendbureau?

'Hoe start ik een uitzendbureau?' is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Mijn naam is Esmeralda en sinds september 2017 heb ik mijn eigen uitzendbureau. Bij een uitzendbureau starten komt meer kijken dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Het opbouwen van een netwerk, het ontwikkelen van een eigen visie: dit is slechts een kleine greep uit de talloze werkzaamheden en zaken die geregeld moeten worden. Na de afgelopen periode sta ik echter nog steeds open voor alle nieuwe uitdagingen, successen en ongetwijfeld ook tegenslagen. Graag wil ik mijn ervaringen met jullie delen. Je kunt het zien als een 'stappenplan uitzendbureau starten'.

Hoe start ik een uitzendbureau? Esmeralda legt het uit - Flexhub
Hoe start ik een uitzendbureau? Esmeralda legt het uit - Flexhub

Hoe start ik een uitzendbureau?; de voorbereiding

Het ontwikkelen van een eigen visie is één ding. Maar je moet het ook nog uitvoeren en niet iedereen wil en kan op dezelfde manier werken. Het vergt geduld om de juiste mensen te vinden die jouw visie volgen. Zie deze informatie als een korte cursus uitzendbureau starten.

Voor ik mijn bedrijf inschreef bij de KvK heb ik veel voorbereidingen getroffen met het opzetten van een goede administratie, een korte- en langetermijnplanning en een betrouwbare backoffice. Dit scheelde enorm veel tijd tijdens de start.

Uitzendbureau starten vanuit huis: Ik ben gestart vanuit een uitkeringspositie. Het UWV heeft mij geholpen met het opstarten van een eigen bedrijf. Doordat ik kon vertrouwen op een standaard maandelijks inkomen, was het financiële aspect geen al te zwaar issue.

Startkapitaal uitzendbureau
Startkapitaal uitzendbureau

Ook het afsluiten van verzekeringen is erg belangrijk als starter. Denk hierbij aan een aansprakelijkheid-, rechtsbijstand- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. In het tijdperk waarin wij leven is de veiligheid van je website en online gegevens belangrijk. Steeds meer zaken worden digitaal geregeld en als iemand slechte bedoelingen heeft is dit bij uitstek de manier om jouw bedrijf onderuit te halen.

Er verandert veel op het gebied van wet- en regelgeving. Ik werk samen met Flexhub, die mij ondersteunt op backoffice gebied (lees hier meer over backoffice dienstverlening speciaal voor ondernemers in de uitzendbranche). Zij zijn altijd op de hoogte van de recente regels, ontzettend klantvriendelijk en transparant. Samen groeien is bij hen zeker van toepassing.

Netwerk opbouwen en inzetten

Vanuit mijn werkzaamheden bij diverse uitzendbureaus heb ik de laatste jaren een netwerk opgebouwd. Naamsbekendheid moet je echter vanaf het begin opbouwen als je voor jezelf begint. En dit heeft tijd nodig. Zelfs meer dan zes maanden, blijkt nu. Het zou zomaar jaren kunnen duren voor er een langdurig samenwerkingsverband met een opdrachtgever ontstaat.

Kandidaten werven

Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en leuke gesprekken gehad. Het vinden van de juiste mensen blijft toch lastig. Natuurlijk zijn er de vacaturebanken, maar het aanbod is groter dan dat.

Het mooiste is als mensen je weten te vinden via je eigen site, of via aanbevelingen van wederzijdse bekenden. Referenties zijn daarin ontzettend belangrijk. Maak dus gebruik van de al opgebouwde contacten om deze te krijgen.

Iedereen zoekt mensen met de juiste instelling, die eerlijk en hard willen werken. Het is daarom belangrijk verder te kijken dan het cv of de functieomschrijving.

Wie is de persoon daarachter? Wat is zijn/haar passie en motivatie? Zo kun je de kracht van mensen ten volle benutten. 

Omdat ik bij lange na niet het enige bureau ben dat de kandidaten benadert, moet ik mijn best doen om hen ervan te overtuigen dat ik echt voor ze wil gaan: dat ik terug zal bellen, dat ik me aan de wet- en regelgeving houd en dat ik hun cv niet willekeurig naar allerlei bedrijven zal sturen.

Door mezelf te zijn en me aan deze afspraken te houden, kan ik opvallen tussen mijn concurrenten. De ophanden zijnde AVG-wetgeving zal de aanpak hierin ook veranderen, omdat er dan o.a. met toestemming van de kandidaat gewerkt moet worden.

Bedrijven

Veel bedrijven zijn op zoek naar technisch personeel. De meeste van deze bedrijven werken echter al samen met andere uitzendbureaus en staan niet open voor een nieuwe samenwerking. Het kan dan werken om niet direct op een gesprek aan te sturen, maar aan te bieden cv’s te mailen met de vraag om een afspraak te maken als deze cv’s hen aanspreken. Hierbij geldt dat het beter werkt om gerichte kandidaten te zoeken, dan om willekeurig een aantal cv’s op te sturen.

hoe start je een uitzendbaureau? Tips en tricks
hoe start je een uitzendbaureau? Tips en tricks

Tips en tricks ‘hoe start je een uitzendbureau

Om volledig antwoord te geven op de vraag ‘hoe start je een uitzendbureau?‘ heb ik hieronder nog een aantal 'Uitzendbureau starten tips en tricks' geformuleerd.

 • Er zijn op de markt erg veel kansen en mogelijkheden. Het gevaar is dan dat je de focus verliest. Blijf bij de branche waar toekomst in zit en waar je verstand van hebt.
 • Je hoeft niet altijd alles te factureren. Soms levert een wederdienst meer op, zoals je naam laten vallen en aanbevelingen. Zorg dat men ambassadeur voor je wordt. Dat betaalt zich op de lange termijn meer terug dan dat ene concrete bedrag.
 • Het is ontzettend spannend, maar ook een uitdaging om achter je eigen visie te (blijven) staan. Dat vind ik soms erg lastig. Gelukkig merk ik dat je na verloop van tijd een kring van mensen om je heen opbouwt die willen helpen. Dat is de kracht van samenwerken, gunnen en delen.
 • De vrijheid van mijn werk zelf inplannen is fijn, maar ook een valkuil. Je moet jezelf aan het werk zetten, dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig kan ik daarover altijd sparren met mijn partner, die vaak weer met hele andere, handige oplossingen komt dan ikzelf.

Work2GetThere

Ondanks de valkuilen en tegenslagen, zal ik niet klagen. Ik heb al meer gerealiseerd dan ik op voorhand had ingeschat. Als ik op deze manier doorga, heb ik een goed gevoel voor de toekomst. Wellicht samen met jou!

Zoek je een persoonlijk bureau dat met je meedenkt? Als kandidaat of als bedrijf? Schroom niet om contact op te nemen! www.work2getthere.nl

Hulp nodig met een uitzendbureau starten? Flexhub staat voor je klaar!

Deel artikel

Andere mensen keken ook naar

Deel artikel

Wat heerlijk dat Flexhub mijn backoffice in beheer heeft.
backoffice uitbesteden