26 april 2016
Blog
#inlenersaansprakelijkheid    #uitzendbranche   
Blog
26 april 2016

Inlenersaansprakelijkheid; hoe te beperken?

Als uitzendbureau ben je (juridisch) werkgever van je uitzendkrachten. Hoewel je klant, de opdrachtgever, de uitzendkrachten daadwerkelijk aan het werk zet, staan de uitzendkrachten bij jou op de loonlijst. Daar komt ook aansprakelijkheid bij kijken. Vandaag brengen we daarom de inlenersaansprakelijkheid onder de aandacht.

Doel inlenersaansprakelijkheid“voorkomen dat uitleners misbruik maken van hun werk bij de afdracht van loonheffingen en omzetbelasting”– Belastingdienst.nl. De hele keten die gebruik maakt van ingeleend personeel kan aansprakelijk worden gesteld voor de correcte afdracht aan de Belastingdienst. Over het loon dat je betaalt aan de uitzendkracht moeten loonheffing en premies sociale verzekeringen worden ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Vanzelfsprekend moet je ook omzetbelasting over de factuur van uitzendbureau naar opdrachtgever afdragen aan de Belastingdienst.

Hoe beperk je, als opdrachtgever, de inlenersaansprakelijkheid voor jezelf?

  • Als een uitzendbureau al deze afdrachten keurig op tijd doet, krijgt hij van de Belastingdienst de beschikking over een geblokkeerde rekening (G-rekening). Het geld dat op deze rekening staat kan het uitzendbureau alleen gebruiken om de Belastingdienst te betalen. Bedragen op een factuur van een uitzendbureau die betrekking hebben op sociale premies, loonheffing en omzetbelastingen kan je rechtstreeks op deze rekening storten (tot max. 25%). Daarmee verleg je voor dat bedrag de inlenersaansprakelijkheid naar het uitzendbureau.
  • Via de website van SNA kan je controleren of het uitzendbureau waarmee je zaken doet in het bezit is van het betrouwbaarheidskeurmerk Dé Norm.

Hoe beperk je, als uitzendbureau, de inlenersaansprakelijkheid voor jezelf?

Heel simpel, door het doen van de juiste afdrachten aan de Belastingdienst.

Advies

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Bel of mail ons! Wij denken hier graag met je over na.


Andere mensen keken ook naar
Certificering-uitzendbureau-SNA-NEN
Certificeringen en verklaringen uitzendbureau
Een uitzendbureau of detacheringsbureau dient te ...
>
Financiering-uitzendbureau-starten
Financiering uitzendbureau starten
Vorige maand publiceerden we een blog met de titel ‘Eisen ...
>
tips-online-recruitment-flexbranche-digitaal
5 tips voor online recruitment in de flexbranche
In de huidige krappe arbeidsmarkt kom je er vaak niet meer mee weg ...
>