18 september 2020
Blog
#arbeidsmarkt    #prinsjesdag    #wetenregelgeving   
Blog
18 september 2020

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 was dit jaar anders dan andere jaren. Niet alleen was het de warmste Prinsjesdag ooit, corona zorgde er ook voor dat er dit jaar geen publiek aanwezig mocht zijn. Koning Willem Alexander sprak vanuit de Grote Kerk in Den Haag de Troonrede uit. Wij hebben voor jou de belangrijkste punten op het gebied van werk en economie op een rijtje gezet.
Image
  • Door de coronacrisis raken mensen hun baan of bedrijf kwijt en moeten zij omschakelen naar ander werk. Dat betekent dat zij nieuwe vaardigheden moeten aanleren. Het kabinet investeert vanaf 2021 € 1,4 miljard om mensen hierbij te helpen. Onderdelen van dit pakket zijn o.a. bij-en omscholing, goede begeleiding van werk(loosheid) naar werk, de aanpak van jeugdwerkloosheid en de bestrijding van armoede en schulden.
  • Voor de korte termijn is twee keer een pakket steunmaatregelen ingezet om de eerste gevolgen van de coronacrisis voor bedrijven op te vangen. Nu zal er ook een derde NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) pakket beschikbaar worden gesteld. Dit derde pakket is beschikbaar vanaf 1 oktober 2020 en heeft een looptijd van negen maanden. Het doel hiervan blijft het behoud van zoveel mogelijk banen.
  • De aangekondigde verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door. Dit betekent dat het tarief op 25% blijft. Zo wil het kabinet financiële ruimte creëren om de economie te versterken. Juist nu dat zo hard nodig is.
  • De verhoging van de arbeidskorting uit 2020 zal een jaar naar voren gehaald worden. Hierdoor zal werken komend jaar meer lonen. Zowel werknemers als ZZP’ers profiteren hiervan. De algemene heffingskorting wordt ook nog extra verhoogd met €22, bovenop de verhoging van €60. Het basistarief in de inkomstenbelasting daalt in 2021 van 37,35% naar 37,10%.
  • De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd (de zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers). Het kabinet compenseert dit, zodat de meeste zelfstandigen er volgend jaar op vooruit blijven gaan. Vanaf volgend jaar wordt de aftrek jaarlijks verlaagd. Zo wil het kabinet de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen verminderen.
  • De AOW-leeftijd stijgt tot en met 2024. De AOW-leeftijd blijft in 2021 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd jaarlijks, tot aan 67 jaar in 2024. Verder zal de wet over het pensioenstelsel in 2021 aangepast worden. De huidige wet past niet bij de veranderingen in de samenleving, omdat mensen vaker van baan veranderen.

Bron: Rijksoverheid


Andere mensen keken ook naar
Voorfinanciering-uitzendbureau-starten
Voorfinanciering uitzendbureau starten
Wanneer je een uitzendbureau hebt of wilt beginnen kom je er al ...
>
Backoffice-uitbesteden-alles-wat-je-moet-weten
Backoffice uitbesteden: Alles wat je moet weten
Iedereen met ervaring in de uitzendbranche weet dat het in ...
>
tarieven-backoffice-uitbesteden-dienstverlening
Tarieven backoffice uitbesteden
Veel ondernemers denken dat het uitbesteden van je backoffice hoge ...
>