Voordelen-en-nadelen-franchise-uitzendbureau

Voordelen en nadelen franchise uitzendbureau

15/04/2019
Flexhub

Als je een uitzendbureau wilt starten heb je eigenlijk 3 opties:

 1. een zelfstandig uitzendbureau starten;
 2. een franchise uitzendbureau starten;
 3. zelf een uitzendbureau starten en samenwerken met Flexhub.

In deze blog willen we ingaan op de optie om te starten als franchisenemer. Wat zijn daar de voordelen van en welke nadelen kleven eraan?

Wat is een franchise uitzendbureau?

Als franchise uitzendbureau verbind je je aan een grotere holding, een franchiseformule. Onder hun franchisenaam start je je eigen uitzendbureau. Daar kleven natuurlijk wel wat voorwaarden aan vanuit de holding, maar het vergemakkelijkt ook het starten van je uitzendbureau. De voorwaarden verschillen per franchiseformule. Doe dus goed onderzoek naar deze voorwaarden, zodat je weet waar je aan begint.

Wat zijn de voordelen van het starten van een franchise uitzendbureau?

Er zijn wat ons betreft 2 grote voordelen:

 1. Je lift mee op de naamsbekendheid van de franchiseformule: meestal hebben de grotere franchiseformules een bekende naam. Als franchise uitzendbureau profiteer je van die naamsbekendheid. Vaak krijg je bij de start ook al gelijk een aantal klanten mee afkomstig uit het gebied waarin je uitzendbureau actief is. Zo kan je gelijk omzet maken.
 2. Het hoofdkantoor van de franchiseformule ondersteunt je bij allerlei zaken, zoals:
  • de administratie (facturatie, verloning, debiteurenbeheer, opstellen van contracten, etc.);
  • gebruik van uitzendsoftware;
  • marketing (website, briefpapier, etc.).

Wat zijn de nadelen van een uitzendbureau starten als franchisenemer?

Er zijn natuurlijk ook nadelen als je een franchise uitzendbureau start, maar die zijn sterk afhankelijk van de franchiseformule. Veelgehoorde nadelen zijn:

 1. Vaak langdurige contracten die je niet zomaar kunt ontbinden en/of strikte concurrentie- of relatiebedingen, zodat je daarna niet zomaar voor jezelf kunt beginnen.
 2. Minder zelfstandigheid: je moet je houden aan de werkwijze van de franchiseformule.
 3. Minder marge, doordat je een toeslag aan de franchiseformule moet betalen.
 4. Je moet entreekosten (een entrance fee) betalen als je start.

Wat is de beste optie als je een uitzendbureau wilt starten?

Die is er niet. Je moet altijd kijken naar wat bij jou past. Wil je graag helemaal zelfstandig opereren, dan is franchise niet de beste keuze. Maar wil je juist onderdeel zijn van een grotere organisatie, terwijl je toch je eigen uitzendbureau kunt runnen, dan past franchise wellicht wel bij jou.

Samenwerken met Flexhub

Of je nu helemaal zelfstandig wilt zijn of juist interesse hebt in een franchiseconstructie: wij adviseren je graag. Beide vormen kun je bovendien combineren met een samenwerking met Flexhub. Bij ons betaal je geen entreekosten, maar zijn we zelfs bereid je geld te geven in een vorm van een lening om je eigen formule goed neer te zetten. We denken en ondernemen dus graag met je mee, zodat je uiteindelijk de keuze kunt maken die het beste bij je past.

Neem direct contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of bezoek één van onze masterclasses over het starten je eigen uitzendbureau (gratis).

Deel artikel

Andere mensen keken ook naar

Deel artikel

Wat heerlijk dat Flexhub mijn backoffice in beheer heeft.
backoffice uitbesteden